top of page
IMG_3302 bewerkt_edited.jpg
Zoeken

De resultaten van vier jaar zelforganisatie bij ABN AMRO: ‘We willen nooit meer terug!’

Foto van schrijver: Klaas AriaansKlaas Ariaans

Bijgewerkt op: 16 aug 2022

Vier jaar geleden begonnen we bij ABN AMRO met een reis waarvan ik vaak hoor dat hij uniek is voor de corporate wereld: Met 3.500 mensen zijn we zelforganiserend aan de slag gegaan. We hebben het management met 95 procent verlaagd en we zijn het digitale persoonlijk gaan maken. We hebben er, kortom, voor gekozen om het radicaal anders te gaan doen. Heel leuk en aardig natuurlijk, maar wat heeft het mij geleerd en wat heeft het ons opgeleverd?


De voornaamste conclusie na vier jaar zelforganiserend werken is eigenlijk heel eenvoudig: De resultaten zijn voor de klant, voor de medewerker én voor de organisatie positief. De Net Promotor Score (NPS) blijft elk jaar stijgen, dus de klantwaardering is steeds hoger. Ook de medewerkers zijn positief over de veranderingen. Na een dip in 2019 scoren we op het gebied van medewerkerstevredenheid al twee jaar hoger dan in de jaren voor de transitie. En op de derde as – de organisatie - zien we dat we de structurele besparing hebben weten te handhaven. Daarnaast hebben we de afgelopen jaren alle commerciële doelen gerealiseerd, ondanks de vele veranderingen die we hebben meegemaakt, niet alleen binnen, maar ook buiten het bedrijf.


Maar het resultaat wat misschien wel de meeste impact heeft gemaakt is de quote: ‘we willen nooit meer terug’. Deze quote is afkomstig uit interviews die de VU met teams heeft gehouden om te vragen hoe zij zelforganisatie ervaren. Uiteraard blijven er altijd punten om te verbeteren, maar in geen geval willen medewerkers terug naar de oude strak hiërarchische organisatie waar zij uitkwamen.


In deze vier jaar hebben we ook de impact van COVID-19 gezien. Onze medewerkers in de kantoren bedachten in een middag hoe zij hun kantoor veilig open konden houden. Sneller dan dat wij ooit top down hadden kunnen regelen. Ook hebben we geleerd dat zelforganisatie een reis is die jaren duurt en nooit klaar is. Elk jaar leren wij meer, vragen medewerkers om meer ruimte en spelen we weer in op de veranderingen in onze omgeving. Zo kijken wij nu dus ook weer anders naar zelforganisatie dan dat we na één jaar en na twee jaar deden. Verder heb ik geleerd hoe belangrijk psychologische veiligheid en rolduidelijkheid zijn.


De voornaamste succesfactor is wat mij betreft: Het start met why. Ofwel, een rotsvast geloof dat als je medewerkers het vertrouwen en de ruimte geeft ze de juiste dingen gaan doen voor onze klanten. Onze medewerkers zijn de mensen met wie onze klanten elke dag rechtstreeks contact hebben. Het is aan ons als leiders om een omgeving te creëren waarin medewerkers dat kunnen.

Professor Michael Wade van het International Institute for Management Development (IMD) formuleert het als volgt:

‘Cultural change is a key element for any transformation – if you don’t have the right mindset in place, the transformation will almost certainly fail. ABN Amro represents one of the most radical and impressive examples of cultural transformation I have seen. These changes, including a major move to self-organizing teams, underpinned a large-scale digital transformation that set them up well for the challenges to come, including coping with the Covid-19 pandemic.’


Tot zover een eerste bespiegeling op vier jaar ‘radicaal anders organiseren’. Ik heb er ontzettend veel van geleerd en mijn passie om die ‘lessons learned’ te delen is alleen maar toegenomen. Daarom ga ik in een serie volgende blogs gedetailleerder in op een aantal concrete onderwerpen. In deze serie neem ik jullie mee in onze laatste inzichten, mede op basis van ons onderzoek met de VU dat sinds de start loopt.


Meer inspiratie over WHY

 

MOMENTUM - voor duurzame organisatieontwikkeling

Er is MOMENTUM om het anders te doen. De manier waarop wij denken over leiderschap zou wel eens de stagnerende factor kunnen zijn in het creëren van een meer duurzaam bedrijfsleven. Hoe kunnen nieuwe manieren van organiseren helpen om betere organisaties te vormen?


Lees het boek en laat je inspireren met verhalen uit de praktijk en praktische handvatten om zelf aan de slag te gaan. Het boek is naar verwachting eind april verkrijgbaar.


Momentum is een co-productie met Nathalie Hazenberg en verschijnt eind april.



295 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page